Menu

Bel Fıtığının Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri: Transforaminal / Kaudal Epidural Enjeksiyon

July 13, 2017 - EPİDURAL STEROİD ENJEKSİYONU
Bel Fıtığının Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri: Transforaminal / Kaudal Epidural Enjeksiyon

Transforaminal Epidural Enjeksiyon

One thought on “Bel Fıtığının Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri: Transforaminal / Kaudal Epidural Enjeksiyon

tadmin

Bel ağrısında tedavi planlanırken hastanın yaşı, ek hastalıkları, kullandığı ilaçlar dikkate alınmalıdır. Bel fıtığının tedavisinde ilk önce steroid olmayan anti inflamatuvar ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri denenmeli, ancak bu tedavilerden fayda görmeyen hastalara ileri enjeksiyon uygulamaları önerilmelidir.

Transforaminal epidural enjeksiyonlar bel fıtığı tedavisinde hızlı ve konforlu bir tedavi seçeneğidir. Uygulama sonrasında hastanın ağrıları hemen geçer, ortalama 3-5 saat içerisinde taburcu olur. Floroskopi rehberliğinde yapıldığı takdirde oldukça güvenli bir işlemdir. Aslında transforaminal enjeksiyonla yapılan işlem selektif kök blokajıdır. Yani fıtığın bası yaptığı sinir kökünü bloke etme işlemidir.

Tüm tedavilere rağmen geçmeyen ağrılarda ve ilerleyici kas kuvvet kaybının olduğu durumlarda cerrahi olarak fıtığın uzaklaştırılması gerekebilir.

Spinal kanal darlığında ise nöropatik ağrı tedavisinde kullandığımız ilaçlar (Pregabalin/Gabapentin…) ilk seçenek olmalı, geçmeyen ağrı durumunda spinal girişimsel yöntemler ya da cerrahi tedaviler denenmelidir.

BEL AĞRISI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Bel ağrısı doktora başvuru nedenleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen sağlık sorunudur. İnsanların % 80-84 ’ü yaşamlarının bir döneminde bel ağrısı çeker. Bilinenin aksine bel fıtığı tüm bel ağrıları içerisinde ortalama %5 gibi bir sıklıkla görülmektedir. Bu açıdan da bel ağrısı ile başvuran hastalarda belki de en önemli nokta hastalığın ayırıcı tanısıdır (diğer tanıların dışlanması).

Bel ağrısının en sık nedenleri nelerdir?

Bel ağrısı ile başvuran hastalarda en sık bel bölgesinin kas/tendon/ligaman zorlanmalarını görmekteyiz. Özellikle ileri yaştaki hastalarda kanal darlıkları (spinal stenoz) ve bununla ilişkili yürüme mesafesinde azalma gibi bulgular ön plandadır. Bel fıtığının bazı önemli bel problemlerine eşlik edebileceği de göz ardı edilmemelidir. Tümör metastazları, metabolik kemik hastalıkları, enfeksiyona (Brusella) ya da romatizmal bir hastalığa (Ankilozan spondilit vs.) bağlı spondilodiskitler, iç organ kökenli ağrılar titizlikle araştırıldıktan sonra bel fıtığının tedavisi planlanmalıdır.

Bel ağrısında enjeksiyon yöntemleri ne zaman uygulanmalıdır?

Bel ağrısında tedavi planlanırken hastanın yaşı, ek hastalıkları, kullandığı ilaçlar dikkate alınmalıdır. Bel fıtığının tedavisinde ilk önce steroid olmayan anti inflamatuvar ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri denenmeli, bu tedavilerden fayda görmeyen hastalara ileri enjeksiyon uygulamaları önerilebilir. Transforaminal epidural enjeksiyonlar bel fıtığı tedavisinde hızlı ve konforlu bir tedavi seçeneğidir. Tüm tedavilere rağmen geçmeyen ağrılarda ve ilerleyici kas kuvvet kaybının olduğu durumlarda cerrahi olarak fıtığın uzaklaştırılması gerekebilir.
Spinal kanal darlığında ise nöropatik ağrı tedavisinde kullandığımız ilaçlar (Pregabalin/Gabapentin…) ilk seçenek olmalı, geçmeyen ağrı durumunda spinal girişimsel yöntemler ya da cerrahi tedaviler denenmelidir. Faset sendromu ya da sakroiliak eklem disfonksiyonu gibi mekanik bel problemleri de enjeksiyon, manuplasyon ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.

Bel ağrısında uygulanan enjeksiyon yöntemleri nelerdir?

Bel ağrısının tedavisinde uyguladığımız enjeksiyon tedavileri transforaminal epidural enjeksiyonlar, kaudal epidural enjeksiyonlar, faset eklem enjeksiyonları, sakroiliak eklem enjeksiyonları, kuyruk sokumu enjeksiyonları ve priformis enjeksiyonları olarak sıralanabilir
İğne tedavisi ile ağrı nasıl azalır?
Enjeksiyon tedavisi pek çok diğer yöntemden daha etkilidir, çünkü ağızdan ya da damar yolu ile verilen ilaçlar tüm vücuda dağılıp çok az miktarlarda problemli bölgeye ulaşmaktadır, oysa enjeksiyon yöntemi ile uygulanan ilaçlar direkt olarak ağrıyı kaynağı olan problemli dokuların çevresine bazen de içine ulaştırılmaktadır. Bu sayede ağrılı bölgeye uyguladığımız steroid ve lokal anestezik ilaçlar ağrı ve inflamasyonu (doku çevresindeki ödemi; örneğin bel fıtığında sinir dokusundaki ve çevresindeki ödemi) hızlı bir şekilde azaltarak ağrının geçmesini ve dokunun iyileşmesini sağlar.

Spinal girişimsel yöntemler ve transforaminal enjeksiyonlar kimlere uygulanabilir?

Enjeksiyon yöntemleri her yaştan hastaya güvenle uygulanabilir, gebelerde floroskopi kullanamayacağında uygun değildir, ileri derecede kalp yetersizliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır, aspirin, heparin gibi kan sulandırıcı ilaç kullananlarda aspirin 1 hafta öncesinden kesilmek şartı ile işlem uygulanabilir. Uygulamadan hemen sonra ağrı ciddi anlamda azalır. Düzelme sağlanamayan az sayıdaki hastada ise işlem tekrarlanabilir.

Spinal enjeksiyon tedavileri nasıl uygulanıyor?

Enjeksiyon floroskopi adı verilen özel bir görüntüleme yöntemi eşliğinde, yani işlem bölgesi sürekli görütülenerek uygulanıyor. Enjeksiyondan önce lokal anestezik madde ile, hastanın işlem sırasında ağrı duymaması sağlanır. Enjeksiyon bölgesi kontrast madde ile doğrulandıktan sonra, eğer doğru yere ulaşılmış ise ilaç verilmektedir. İşlem 15-20 dakika kadar sürmekte, işlemin ardından 2-3 saat içerisinde hasta taburcu edilmektedir.

Bel ağrısında uygulanan enjeksiyon yöntemleri riskli midir?

Bu yöntemler tüm dünyada uzun yıllardan beri uygulanmaktadır, floroskopi eşliğinde yapıldığında ve tecrübeli eller tarafından uygulanırsa gayet güvenli bir işlemdir.

UYGULADIĞIMIZ GİRİŞİMSEL (AĞRI KESME) YÖNTEMLERİ
 Floroskopi eşliğinde Kaudal epidural enjeksiyonlar; bel fıtığı ve kanal darlığı tedavisinde
 Floroskopi eşliğinde Transforaminal epidural enjeksiyonlar; bel fıtığı ve kanal darlığı tedavisinde
 Floroskopi eşliğinde Faset eklem enjeksiyonları
 Floroskopi eşliğinde Kuyruk sokumu (koksiks) enjeksiyonu
 Floroskopi eşliğinde İmpar ganglion blokajı
 Sakroiliak eklem enjeksiyonları
 Periferik eklem (kalça eklemi, diz, el-ayak bileği eklemleri) enjeksiyonları
 Simfisiz pubis enjeksiyonları
 Trokanterik bursit enjeksiyonları
 Priformis enjeksiyonu
 Karpal-tarsal tünel enjeksiyonları
 Servikal bölge Faset eklem enjeksiyonları
 Botulinum toksin enjeksiyonları
 Tetik nokta enjeksiyonları
 Temporomandibuler eklem enjeksiyonları

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *